lunes, 26 de febrero de 2018

Jejú

El jejú és una divisió de l'intestí prim que es troba a la meitat d'aquest, entre el duodè i l'ili. La seua funció és realitzar l'absorció de les substàncies del quim alimentari. En este tram de l'intestí prim actua el suc intestinal, que degrada al mínim els hidrats de carboni, les proteïnes i els lípids.

Entrada realitzada per Miguel Alvado.

Duodé

Tractus intestinalis duodenum.svg
En anatomia del sistema digestiu, el duodè és un tub articulat buit que connecta l'estómac amb el jejú. És la primera part, i més curta, de l'intestí prim i és on té lloc la majoria del procés de digestió química. Comença al bulb duodenal i acaba al lligament de Treitz. El duodé està situat en la part posterior i superior de l'abdomen, en el retroperitoneo, sent l'única porció de l'intestí prim que es troba fix, i està format totalment per múscul llis.
Després que els aliments es combinen amb l'àcid gàstric, descendixen al duodé, on es mesclen amb la bilis provinent de la vesícula biliar i els sucs digestius del pàncrees. L'absorció de vitamines, minerals i altres nutrients comença en el diode.
 El duodé compta amb 5 capes:
1)Túnica serosa o peritoneal
2)Tela subserosa
3)Túnica muscular
4)Tela submucosa
5)Túnica mucosa

Entrada realitzada per Santi Pérez

Intestí Prim


Illu small intestine español.png













L'intestí prim és la secció de l'aparell digestiu que connecta l'estómac amb l'intestí gros. Es divideix en tres porcions: duodè, jejú i ili.Intestí prim.Compleix les funcions de digestió, absorció, barrera ia més immunitat.És un dels òrgans amb major nombre de recanvi de cèl·lules de tot l'organisme, ja que tota la seva superfície interna es renova cada cinc dies.Funció de l'intestí prim:L'intestí prim absorbeix els nutrients necessaris per al cos.Posseeix una longitud que oscil·la entre 3 i 5 metres, depenent de nombroses variables com la talla de l'individu. En el cadàver, com a conseqüència de la hipotonia del múscul llis, la seva longitud augmenta i la seva mitjana és de 6.5 m.

Entrada realitzada per Israel Valls.

Les Dents

La dent és una peça anatòmica dura, incrustada en els ossos maxil·lars d'alguns animals gnatostomats.
És una estructura que deriva de les escames reptilinies, i té funcions relacionades amb l'alimentació. En els humans les dents tenen funcions digestives (tallar, moldre i triturar els aliments sòlids), prènsils (subjectar les preses en animals o objectes diversos per elaborar-los).

Entrada realitzada per Miguel Alvado.

Glandules salivals

                                             
Resultado de imagen de glandulas salivales 

Les glàndules salivals secreten la saliva, la qual conté enzims que duen a terme la fase inicial de la digestió de l'aliment.

Hi han dos tipus:

   Glàndules salivals major -
                                               - Formen unitats  anatòmiques perfectament            
                                                distingibles i se situen fora de la cavitat oral
                                           -  El seu parènquima està dividit en lòbuls i lobels per
                                              mitjà de septes de teixit connectiu
                                           -   Són glàndules túbulo-acinars i per tant tenen dues
                                              zones: secretora i excretora

Glàndules salivals menors -  Són glàndules microscòpiques seromucoses,
                                              mucinoses o seroses que produeixen el 5% de la
                                              Se situen disperses per tota la mucosa oral, com
                                           -  Se situen disperses per tota la mucosa oral, com
                                               ara llavis, parets, llengua i paladar
                                           -  Secreten saliva contínuament.

 Entrada realitzada per Marc Millán.

martes, 13 de febrero de 2018

Úvula

The National Institutes of Health of USA, traducida por Jespa

En esta segona entrada nem a explicar-vos la úvula. L'úvula és una petita massa carnosa que penja del paladar tou, per sobre de l'arrel de la llengua. Està formada per teixit conjuntiu i mucosa, a més de tres músculs: el tensor del paladar, l'elevador del paladar i el mateix múscul de l'úvula.

Entrada realitzada per Miguel Alvado.

Paladar

Amigdalas diag.jpg
The National Institutes of Health of USA, traducida por Jespa
En aquesta entrada nem a explicar-vos una de les parts de la boca, el paladar.
El paladar constituïx la paret superior o sostre de la cavitat oral. Està dividit en dos parts, la volta palatina o paladar ossi en els seus dos terços anteriors, i el paladar bla en el seu terç posterior.

Entrada realitzada per Santi Pérez.

lunes, 12 de febrero de 2018

Boca

File:Head lateral mouth anatomy.jpg
Per a la primera entrada nem a explicar-vos què es la boca. La boca és l'obertura corporal per la qual s'ingerixen aliments i està ubicada en la cara, està coberta pels llavis superior i inferior i exercix funcions importants en diverses activitats com el llenguatge i en expressions facials. La boca és un gran indicador de la salut de l'individu. La mucosa, per exemple, pot veure's més clara, pàl·lida o amb taques blanques, indicador de proliferacions epitelios.
En la boca es poden distingir tres tipus de mucosas:
1)Simple de revestiment: Presenta submucosa.
2)Masticatòria: Amb probable absència de submucosa, queratinizada o paraqueratinizada i en contacte directe amb el teixit ossi.
3)Especialitzada: Es presenta en certes regions de la llengua.

Entrada realitzada per Santi Pérez.

miércoles, 7 de febrero de 2018

Aparell Digesitu

Digestive system diagram es.svg
User:LadyofHats (English version); User:Bibi Saint-Pol (Spanish version, translation by User:AlvaroRG) - Own work; translated from Image:Digestive system diagram en.svg

En la primera entrada nem a posar-vos una imatges sobre l'aparell digestiu amb les seues parts i explicar que es. L'aparell digestiu és el conjunt d'òrgans encarregats del procés de la digestió, és a dir, la transformació dels aliments perquè puguen ser absorbits i utilitzats per les cèl·lules de l'organisme.

Entrada realitzada per Santi Pérez.

martes, 6 de febrero de 2018

Presentació

Hola, som Santi Pérez, Miguel Alvado, Marc Millán, Israel Valls i Xavi Ferri. En aquest blog anirem posant entrades sobre l'aparell digestiu acompanyades amb imatges i videos.

Qui som i què nem a fer?

Presentació

Hola, som Santi Pérez, Miguel Alvado, Marc Millán, Israel Valls i Xavi Ferri. En aquest blog anirem posant entrades sobre l'aparell dige...